Mijn mening is...

Mooi en lelijk in Hilversum...

De redactie van 'Hiversum Tuinstad' heeft vijf mensen uitgenodigd foto's te maken van plekken of gebouwen in Hilversum die ze heel mooi of juist erg lelijk vinden. Natuurlijk vroegen we hen ook om een toelichting!

Aan 'mooi en lelijk' deden mee: Puck Zijlstra, Femke Drooge, Beernoud Moojen, Leonie Sazias en Barbara den Hartogh.


De foto's van Puck Zijlstra (CDA-fractievoorzitter en gemeenteraadslid in Hilversum):

MooiMooi (kwaliteit):
Hilversum, Goudwespmeent. Woningen (ca. 1975), die ten opzichte van elkaar steeds verspringen. Optimale privacy (in ieder geval gevoelsmatig). Doordat de tuinen verspringen, is er veel groen zichtbaar.
Lelijk


Lelijk (geen kwaliteit):
Hilversum, Zuidermeent. (ca. 2001?) een rechte strakke muur in saaie steen uitgevoerd. Aan de voorzijde is 1m tuin en dat geeft een benauwde indruk. Er is dan ook geen mogelijkheid de huizen aan te kleden met een aardig tuintje of zo.


De foto's van Femke Drooge (PvdA-gemeenteraadslid in Hilversum):

Mooi
Mooi (kwaliteit):
Hilversum, Groest:
vooral de appartementen vind ik erg mooi en apart. Doordat de ronding meegaat met de kruising geeft het een heel ruime aanblik ondanks de hoogte van het gebouw.
Lelijk


Lelijk:
Hilversum, Langestraat: de meeste mensen noemen het gebouw aan de kruising met de Neuweg als een zeer lelijk wangedrocht, maar zelf vond ik dit gebouw ng erger. Donker grauw en lelijk, bah! Het UWV-pand aan het stationsplein lijkt hier op.

Lelijk

Lelijk:
Hilversum, Leeuwenstraat: dat iemand heeft kunnen bedenken zo'n grauwe en lelijke betonmuur te bouwen vlak naast die leuke huisjes aan de winkelstraat! Vooral de overgang van het ene naar het andere gebouw is echt afgrijselijk.


Mooi


Mooi:
Hilversum, Weversplein: een mooi monumentaal pandje aan n plein samen met een nieuw groot modern gebouw. En toch lijkt het te kloppen en staat er een supergezellig en leuk plein.

De foto's van Beernoud Moojen (VVD-gemeenteraadslid in Hilversum):

LelijkLelijk:
Hilversum, Jonkerweg. Appartementen: Veel te massaal, afschuwelijk blokkerig en veel te hoog.

Mooi

Mooi:
Hilversum. Zo kunnen appartementen er ook uit zien! Mooi, door beperkte hoogte, villa-achtige uitstraling, zorgvuldige detaillering en omdat het op een ruim kavel is geplaatst.

Lelijk

Mooi

Lelijk:
Hilversum, Stationsplein. Lelijk kantoor, saaie blokvormige
opbouw. Zonder enige relatie met de omgeving.

Mooi:
Hilversum, Oude Enghweg. Fraai kantoorgebouw, harmonieus passend in de omgeving, mooi in detail en kleurstelling op een voldoende ruim kavel.


De foto's van Leonie Sazias
(fractievoorzitter en gemeenteraadslid Democratisch Liberale Partij Hilversum):

Lelijk

Lelijk:
Ik kies niet het lelijke gebouw aan de Langestraat en ook niet het UWV-gebouw omdat ik denk dat meer mensen die als lelijkste zullen aanwijzen. Die gebouwen vind ik natuurlijk k superlelijk.

Ik kies als lelijkste gebouw van Hilversum dat van de Jeugdpsychiatrische Dienst. Het staat tegenover het UVW-gebouw op het Stationsplein, aan de entre van de Leeuwenstraat. Dat gebouw zorgt zelf al voor instant depressie! Echte verpakkingsarchitectuur. De saaiheid wordt extra geaccentueerd door de totale verstening. Er is geen groen blaadje te zien, je hele blikveld wordt gevuld met grauwheid.Lelijk

Lelijk

Lelijk:
Hilversum, Leeuwenstraat.
Gebouw Jeugdpsychiatrische Dienst.
Levenloze, vlakke, oninteressante gevel die uitnodigt om
beklad te worden.

Lelijk:
Hilversum, Nassaulaan. Toch ook nog een foto van de Regenboogkerk. Van binnen schijnt deze kerk prachtig mooi te zijn maar van buiten is het net een container van pvc. En dat midden in een wijk met historische bouw!Mooi


Mooi:
Hilversum, Kapelstraat.
Qua mooi vind ik moeilijk kiezen. Gelukkig is er ook heel veel moois in Hilversum. Ik heb gekozen voor het pareltje op de Kapelstraat. Het gaat in januari gesloopt worden en ik hoop dat daar nog iets aan te doen is. Het zou toch best gentegreerd kunnen worden in het nieuwe bouwplan. Al wordt alleen maar de gevel gespaard. Het is net een pandje uit een schilderij van Vermeer uit de 17e eeuw. Ik rijd er dagelijks met veel plezier langs.


Mooi

Mooi:
Een detail van een prachtige gevel van een huis op de Soestdijkerstraatweg. In de moderne architectuur is decoratie een groot taboe. 'Ornament ist ein Verbrechen' zei Adolf Loos. Ik denk en hoop dat we toe zijn aan een tegenreactie.
De foto's van Barbara den Hartogh (bewoonster van de Meent):

Lelijk

Lelijk

Lelijk:
Hilversumse Meent: Deze foto's zijn op een zonnige dag
genomen, maar zelfs dat kan niet verhullen dat het gaat
om een treurigmakende hoekige, afstandelijke, kale, grijze
blokkendoos, die op een onbewaakt moment en zonder
enig overleg met wie dan ook
is gebouwd in het hart van
de Meent, een vriendelijke wijk van vrijwel uitsluitend
laagbouwwoningen met schuine daken.

Lelijk:
Hilversumse Meent: Het tegendeel van tuinstadarchitectuur. Dit is een goed negatief voorbeeld. Een gebouw als een dreigbrief. De zinken dakopbouwen verschenen later tot afgrijzen van vrijwel alle Meentbewoners - maarrrrr: goedgekeurd door Welstand en 'dus' volgens hen passend geacht in de omgeving.


Mooi
Mooi:
Hilversumse Meent: Prachtige tuinstadarchitectuur: Deze foto is treffend voor de andere kant van de Meent. Wat een verschil met de grijze dozen van Klaus & Kahn! Dit is het hart van het project Centraal Wonen in de Hilversumse Meent. Een beeld als een woord van welkom, een leefomgeving waarbij opgejaagde gevoelens tot rust komen. Een beeld dat vriendelijkheid en een gevoel van onthaasting in mensen boven brengt.
Mooi:
De Hilversumse Meent, ruim en groen. Een prachtig park. Een heerlijke plek.

Hilversum Tuinstad